fbpx
 • BEHANDLINGER
  Vi tilbyder alt fra almindelig tandlægefaglig behandling og tandpleje, til højtspecialiseret tandlægekirurgi samt kroner, broer og tandproteser.

  Kontakt os

Hos Smil med Østergaard har vi fokus på at komme sygdommene i forkøbet, da det er vigtigt for os, du bevarer dine egne tænder gennem livet. Vi lægger mange kræfter i de forebyggende behandlinger, men også i kontroller og behandling, hvis sygdom er til stede.

Vores mål for parodontosebehandlingen er først og fremmest at standse sygdommen, så der ikke sker yderligere knoglesvind. Vi sigter efter, at du kan beholde dine tænder så lang tid som muligt.

 

Har du behov for at få gjort noget ved dine ømme gummer?

Mange går rundt med ømt og betændt tandkød. Det opstår hvis tænderne ikke børstes helt rene, så der samler sig skadelige bakterier i området hvor tanden møder tandkødet.

Disse bakteriebelægninger vil med tiden forkalke og blive til tandsten, hvis de ikke fjernes optimalt. Tandsten og bakteriebelægningerne irriterer tandkødet, som bliver rødt og hævet.

 

Behandling af tandkødsbetændelse.

Tandkødsbetændelse er let at behandle, og hvis tandsten og bakteriebelægning bliver fjernet effektivt, kan tandkødet nemt hele op igen uden vedvarende skade. Det er ikke muligt selv at fjerne tandsten, og det er derfor vigtig at få tænderne renset regelmæssigt hos tandlægen. Har du tendens til at danne meget tandsten, er det vigtigt at få foretaget en tandrensning oftere. Behandles tandkødsbetændelse ikke kan det udvikle sig til paradentose, der i sidste ende kan resultere i at dine tænder falder ud.

Tandkødsbetændelse og paradentose er begge hyppigt forekommende sygdomme. Undersøgelser viser, at størstedelen af unge i større eller mindre omfang lider af tandkødsbetændelse. Folk fra 40 og opefter er specielt udsatte for paradentose.Paradentose

Hvad er paradentose og hvad har det af betydning for dine tænder?

Paradentose, også kaldt for paradontitis, starter som en tandkødsbetændelse, der opstår når bakterier og/eller tandsten ophobes langs tandkødskanten. Gøres der ikke noget ved tandkødsbetændelsen kan den ofte udvikle sig, da bakterierne og tandstenen begynder at trænge under tandkødskanten og danner betændelse i de dybere liggende væv omkring tanden, det vil sige omkring tandens rod. Betændelsen medfører at knoglen, som tænderne sidder fast i, nedbrydes. Når knoglen nedbrydes omkring tanden, vil afstanden fra tandkødskanten og ned til knoglen øges, og dermed bliver tandkødslommerne dybere. Dybe tandkødslommer er svære selv at holde ordentligt rene og derfor udvikler sygdommen sig nemt og hurtigt, hvis den begyndende knoglesvind ikke behandles. Når tandkødslommerne bliver dybere, bliver tanden med tiden også løsere, da tanden til sidst ikke sidder fast i særlig meget knogle eller slet ingen, men derimod i tandkødet.

Nedbrydningen af knoglen sker i de fleste tilfælde som en langsom proces, men en proces man skal tage alvorligt, da det øger risikoen for tandtab. Paradontitis er den hyppigste årsag til tandtab hos danskere over 40 år (Kilde 1). Netop derfor er det vigtigt at få dine tænder undersøgt regelmæssigt. Således diagnosen paradontitis kan stilles så tidligt som muligt, hvilket øger mulighederne for at få din parodontose standset og behandlet.Hvordan opdages paradentose og hvilke symptomer kan der være?

Ved hver af dine regelmæssige undersøgelser hos din tandplejer eller tandlæge, vil dit tandkød blive undersøgt grundigt. Tandkødet undersøges blandt andet for farven, blødningstendens, om der er betændelse og der måles hvor dybe dine tandkødslommer er. Ofte kan det være nødvendigt at supplere undersøgelsen med røntgenbilleder.

 

Symptomer på paradentose kan være:

 • Ømhed og/eller smerter.
 • Blødende, hævet, rødt og løst tandkød.
 • Dårlig smag og/eller dårlig lugt fra munden.
 • Dine tænder føles løse og/eller er begyndt at flytte på sig, så dine tænders placering gradvist ændres.
 • Du kan få tandbylder mellem tænderne eller langs tandkødskanten.

 

Du har særlig risiko for at udvikle paradentose hvis du…

 • Har en dårlig mundhygiejne.
 • Ryger.
 • Er arveligt disponeret.
 • Har systemiske sygdomme som eksempelvis diabetes.
 • Har nedsat immunforsvar.
 • Lider af stress.

 

Hvordan behandles paradentose?

Bliver der konstateret tegn på paradentose ved din regelmæssig undersøgelse, vil du få en tid til en grundig paradental undersøgelse hos din tandplejer. Herefter skal du i samarbejde med din tandplejer i gang med selve paradentose behandlingen. Kontakt din lokale Smil med Østergaard tandlæge og hør mere.