Smil med os

Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse kan ramme alle, og konsekvensen kan blive paradentose

At kunne tygge, tale, smile og grine ubesværet er meget vigtig for livskvaliteten. Så du bør passe godt på dine tænder hele livet. Det gør du med flittig tandbørstning og forebyggende kontrol og tandrensning hos din tandlæge. Er du patient hos os, kan du stole på, at vi lægger mange kræfter i forebyggelsen af tandkødssygdommen paradentose. 

 

Paradentose

Paradentose starter som en tandkødsbetændelse og kan ubehandlet medføre, at knoglen, som tænderne sidder fast i, nedbrydes. Sker det, kan yderste konsekvens være kunstige tænder. Målet med paradentosebehandling for alle tandlæger er at bremse sygdommen, så der ikke sker yderligere skade på knoglerne. Du kan også selv arbejde med ved at øge dit fokus på den daglige tandhygiejne. Din tandlæge hos os vil vejlede dig i, hvor du netop i din situation skal være særligt opmærksom, hvilke tandplejeremedier du skal bruge osv.

Ofte stillede spørgsmål - tandkødsbetændelse

En tandkødsbetændelse opstår pga. skadelige bakterier i det område, hvor tanden møder tandkødet. Stedet kalder vi tandlægefagligt for tandkødslommer. Med tiden kan belægningen af bakterierne forkalke og blive til tandsten. Både tandsten og nye bakterieangreb vil tilsammen irritere tandkødet, der hæver op og bliver rødt.

Nedbrydningen af knoglen sker heldigvis i de fleste tilfælde langsomt. Skaderne er uoprettelige, men paradentosens videre udvikling kan bremses med den rette, tandlægefaglige behandling og løbende kontrol. Jo tidligere, paradentose opdages, des større chance har du for at beholde dine tænder. – Den bedste og absolut billigste løsning!

Det er ikke alle, der mærker generne af paradentose, og det er alfa og omega, at paradentose opdages og bremses i tide, hvis du vil beholde dine tænder. Det er derfor, det er så vigtigt at få lavet regelmæssige tandeftersyn.

Din tandlæge og/eller din tandplejer hos os holder skarpt øje med dine tænders sundhed. Dit tandkød bliver grundigt undersøgt for tegn på paradentose. Tandkødet undersøges bl.a. for farven, blødningstendens, om der er betændelse, og hvor dybe tandkødslommerne er. I den forbindelse er det sommetider nødvendigt med røntgenoptagelser. Paradentose rammer ikke børn. Du er i reglen først i risiko for sygdommen, når du er i midten af trediverne.

Tandkødsbetændelse kan nemt og hurtigt behandles, idet det kun kræver, at tandsten og bakteriebelægning fjernes hos din tandlæge. Herefter heler tandkødet hurtigt op igen uden at tage vedvarende skade. Det er forskelligt fra person til person, hvor megen tandsten der dannes. Til gengæld ligger det fast, at du ikke selv kan fjerne tandsten. Tandsten er nemlig en hård belægning af aflejret kalk. Så hvis du har øget tendens til at danne tandsten, bør du oftere få lavet en tandrensning. Det er den sikreste måde til at forebygge paradentose.

 

Paradentose kaldes også parodontitis og starter som tidligere nævnt som en tandkødsbetændelse. Søger du ikke behandling for tandkødsbetændelsen, kan tilstanden udvikle sig i det dybereliggende væv omkring tanden. Herved risikerer knoglen, som tænderne sidder fast i, at nedbrydes. Sker det, vil afstanden fra tandkødskanten og ned til knoglen øges, hvorved tandkødslommerne fordybes, og tænderne bliver løse. Dybe tandkødslommer er svære at holde ordentligt rene, hvilket ubehandlet kan føre til, at paradentosen breder sig i en grad, der gør det umuligt at redde tænderne.

1. Ømhed og/eller smerter

2. Blødende, hævet og rødt tandkød

3. Dårlig smag i munden og/eller lugt fra munden¨

4. Tænderne føles løse

 

1. Dårlig mundhygiejne

2. Rygning

3. Arveligt disponeret

4. Systemiske sygdomme som fx diabetes

5. Nedsat immunforsvar

6. Stress

Behandlingen af paradentose er afhængig af hvor fremskreden sygdommen er.

Er tilstanden moderat, vil en behandling typisk foregå sådan:

1.  Vi fjerner tandstem og bateriebelægninger på tandkroner og på tandrodens overflader i de fordybede lommer.

2. Tænder og fyldninger pudses glatte, så bakterier ikke så nemt kan hæfte.

3. Vi oplyser dig, præcis hvor på tænderne, du skal være særligt opmærksom på ekstra god hygiejne, og hvordan du gør.

1. Foruden ovennævnte behandling supplerer vi med skylning af tandkødslommerne med en desinficerende væske, ligesom vi evt. sprøjter antibiotisk gel ned i lommerne. Dette gentages efter behov.

2. Vi opererer og fjerner noget af tandkødet

Kontakt os for at høre mere eller

Bestil tid til
forundersøgelse